Krisefond, CISV Agder
Styreåret 2016-2017 vurderte CISV Agder å innføre en fastprisordning. Styret og flere av CISV Agder sine medlemmer var misfornøyde med førsteutkastet til fastpriser. Styret gikk derfor en runde til og konklusjonen var at fordelen med fastpriser var muligheten til å opparbeide et krisefond, en buffer som CISV Agder har til rådighet om en uforutsett hendelse som ikke dekkes av ordinær reiseforsikring skulle oppstå.
Styret vedtok derfor en ordning med Krisefond som fungerer slik:
Hvert barn som reiser ut i CISV-sammenheng betaler inn en gitt sum til CISV Agders krisefond. Denne summen er et fast tillegg til ordinær billettpris og hver families del av leders billett. I inneværende år (2016/2017) er denne summen på 1000 kroner. Det er opp til styret å bestemme hvor stor summen skal være, avhengig av hvor stort Krisefondet er.
Krisefondet refunderes ikke om noe uforutsett ikke oppstår. Tanken er at krisefondet skal vokse til det er i en slik størrelsesorden at man kan kjøpe nye flybilletter til en hel delegasjon (om det skulle være nødvendig). Krisefondet er følgelig ment å dekke store uforutsette utgifter som ikke vil dekkes av ordinære forsikringer, og som dermed ville ha blitt en økonomisk belastning for foreldre som sender sine barn med CISV. Det er kun styret som kan beslutte å bruke av Krisefondet. Delegasjonsleder tar kontakt umiddelbart kontakt med styret dersom noe uforutsett oppstår.
Eksempler på situasjoner hvor Krisefondet kan brukes:
- Et barn blir akutt syk på en mellomlanding et sted i Europa på vei til leir i Asia/Amerika. De mister neste flyavgang. Det syke barnet vil antakeligvis få dekket kjøp av ny billett, men resten av delegatene og leder vil antakeligvis ikke få dekket dette av egen eller det syke barnets reiseforsikring. I en slik situasjon vil Krisefondet kunne benyttes.
- En leir blir avlyst en måned før, men delegasjonen får tilbud om en annen leir, et annet sted. Man taper penger på refundering av billett, og man må kjøpe nye billetter som er forholdsvis dyre siden de må kjøpes på kort varsel. I en slik situasjon vil Krisefondet kunne benyttes.
- Papirfeil eller svikt i styret eller i en leirstab fører til at billetter ikke kan bestilles før kort tid før leir, noe som fører til at man må kjøpe billetter som er dyre. I en slik situasjon vil Krisefondet kunne benyttes.
- En uforutsett situasjon gjør at en delegasjon må velge andre reisemåter til leirsted enn først antatt. F.eks. tog, fordi en vulkan setter alle fly på bakken. I en slik situasjon vil nok muligens forsikringer dekke tapet, men Krisefondet vil kunne benyttes om forsikringsselskapene viser seg vrange. (Ved en evt. utbetaling fra forsikringsselskap i ettertid, bør krisefondet refunderes).
Som man ser av eksemplene over, er Krisefondet primært tenkt brukt til store utgifter i forhold til billetter og reise, hvor ordinær forsikring ikke dekker utgiftene.
Krisekasse/Nødpenger:
Krisekasse/Nødpenger skiller seg fra Krisefondet ved at dette er individuelt for hver delegasjon. Hver delegasjon blir selv, sammen med delegasjonsleder, enige om en gitt sum som leder har til disposisjon. Denne summen skal gå til uforutsette hendelser som kan oppstå på reise/på leir som delegasjonsleder trenger penger til med en gang. Disse pegene vil tilbakebetales til familiene om de ikke har blitt brukt.
14.juni 2017
Fylkesstyret, CISV Agder